A közepes láncú triglicerideket tartalmazó élelmiszerek jegyzéke

Kiderül, hogy az összes telített zsír nem egyenlő. Minden egyes telített zsírnak saját szerkezete van, és az egyéni különbségek befolyásolják a testben való működésüket, jelentést tesz egy cikk a “Journal of the Nutrition and Dietetics Academy” folyóirata című, 2014. januári számában. Számos telített zsírok, úgynevezett közepes láncú A trigliceridek sokkal inkább metabolizálódnak, mint a szénhidrátok, mint a zsírok és gyorsan felhasználják az energiát.

Közép-láncú triglicerid alapok

A legtöbb zsírsav – hosszúláncú zsírsavaknak – 12-22 molekuláris szénatom van. A közepes láncú trigliceridek vagy MCT-k telített zsírok, amelyek 8-12 szénatomot tartalmaznak. A legtöbb zsírsav egy különleges emésztési folyamaton megy keresztül, amely lehetővé teszi számukra, hogy a véráramba utazjanak a zsírok metabolizálásához vagy tárolásához. Az MCT-k különbözőek, mivel könnyen felszívódnak, majd a májban metabolizálódnak és energiára használják őket. A három MCT-t – a kaprinsavat, a kaprilsavat és a laurinsavat – természetesen különböző állati és növényi zsírokban találják meg, de kevés forrás tartalmaz jelentős mennyiségeket.

Kókusz és pálmamagolaj

A kókuszolaj és a pálmamagolaj az MCT legfőbb forrása. Mindkettő 11 gramm telített zsírt tartalmaz 1 evőkanál olajban. Az összes telített zsírból 7,4 gramm MCT-t kap egy evőkanál pálmamagolajból és 7,9 gramm kókuszolajból. Ezek az olajok általában étolajokként, snackek, édességek, instant tésztafélék, sült termékek és nem tejszínes krémek. Az egyetlen módja annak, hogy megtudja, hogy a vásárolt ételben van-e, hogy ellenőrizze az összetevők listáját.

Tejtermékek

A tej az MCT-k természetes forrása, de az összeg, attól függ, mennyit vásárol teljes vagy alacsony zsírtartalmú termékekből. Egy csésze teljes tej 0,55 gramm MCT-t tartalmaz, míg a sovány tej csak alig nyomnyi mennyiséget tartalmaz, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint. Egy evőkanál vajnak 1 gramm MCT-je van, és egy szelet, vagy 1 gramm cheddar sajt 0,4 gramm. A vaj, a teljes tej és a sajt mindösszesen 5-7 gramm telített zsírt tartalmaz, így az elfogyasztott artériás zsírok mennyisége meghaladja az MCT mennyiségét.

Házi készítésű ételkészítmények

A kereskedelemben kapható élelmiszerek gyakran több MCT-vel rendelkeznek, mint az otthoni főzésük. Sajnálatos módon az MCT-k nagyobb mennyisége is együtt jár együtt több telített zsírral. Például egy általános gyorséttermi keksz 6 g MCT-t és 16 gramm telített zsírt tartalmaz, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint. Összehasonlításképpen, egy nagy, fagyasztott keksz otthon, és 3 uncia sonkának csak egy kis nyomnyi MCT-je van, és egy negyed része a telített zsírmennyiségnek.