Az étvágycsökkenés tinédzserekben

Az étvágycsökkenés a tinédzserek között többféle okból következik be. Bár az étvágycsökkenés okai egyszerűen fájdalmasak lehetnek, más okok komolyabbak lehetnek. Az étvágy elvesztésének okai orvosi ellátáshoz, tanácsadáshoz vagy táplálkozási oktatáshoz szükségesek. Tinédzser étvágytalansága az egészségtelen fogyás, az alapvető tápanyagok hiánya, a gyengített immunrendszer és a csökkent energia szintje miatt vezethet. Miután beszélt a tinédzserrel, orvoshoz forduljon orvoshoz.

Depresszió

Az American Academy of Family Orvosok vagy az AAFP szerint a depresszióban szenvedő tizenévesek vagy serdülők étvágytalanságot tapasztalhatnak. Egyéb jelek, melyeket a tinédzser depresszióban szenved, többek között a kedvelt tevékenységekben tapasztalható elvesztés, az alvási szokások megváltozása, és nem akarnak iskolába járni. A depressziót gyakran olyan traumatikus események okozzák, mint a válás vagy a családban elszenvedett halál. A depresszió bizonyos agyi vegyi anyagok egyensúlytalanságát okozza, például a szerotonin, amely mind a hangulatot, mind az étvágyat érinti. Ha úgy gondolja, hogy a tinédzser depressziós, az AAFP azt javasolja, hogy beszéljen gyermekeikkel a gondolatairól és érzéseiről. Beszélje meg a tinédzser orvosát a viselkedésével kapcsolatban, hogy megvitasson egy kezelési tervet vagy tanácsadást.

ADHD gyógyszerek

A figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség, vagy az ADHD, a gyógyszerek pszichostimulánsok, amelyek az AAFP szerint az étvágytalanságot okozhatják. Az ADHD gyakori pszichés zavar a tizenévesek és gyermekek körében, ami általában hiperaktivitást, figyelmen kívül hagyást, disorganizációt, zavarodást és impulzív viselkedést okoz. Az ADHD-vel szenvedő fiatalok tudományos és társadalmi nehézségeket tapasztalhatnak. Kerülje el az olyan mellékhatásokat, mint az étvágytalanság, beszéljen a tinédzser orvosával az alacsonyabb dózisról, vagy egészséges ételeket kínál a tini számára.

mononukleózis

Az étvágytalanság gyakran a mononukleózis tünete, vagy mono. A Mono általában a fertőzött személy nyálának közvetlen érintkezésével szűri meg, például csókolással vagy ital, ajakfény vagy étkezési eszköz megosztásával, a Teens Health webhely szerint. A mono szimptómák közé tartoznak a torokfájás, a duzzadt nyirokcsomók, a gyengeség és a hasi fájdalom. Míg nincs gyógymód a mono, sok pihenés, az ibuprofen, a kiegyensúlyozott étrend és sok folyadék segíthet a te tini jobban érzi magát néhány hét alatt. Ügyeljen arra, hogy elkerülje a betegség terjedését barátainak vagy családtagjainak.

Anorexia Nervosa

A Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint az anorexia nervosa súlyos érzelmi zavar, amely irracionális félelem a súlygyarapodástól. Az anorexia-kórban szenvedők nagy kiterjedésűek, beleértve az öngyilkosságot és a túlzott testmozgást, hogy elkerüljék a súlygyarapodást. Az étvágytalanság azonban késői éhgyomorú étvágytalanságban fejti ki hatását. Ha gyanítja, hogy tinédzser szenved az anorexia vagy más étkezési zavar, azonnal forduljon orvoshoz.

Feszültség

A depresszióhoz hasonlóan a stressz különböző negatív hatásokat okozhat a szervezetben, beleértve az étvágy csökkentését vagy elvesztését. Az iskolai nehézségekkel küzdő tizenévesek, mint például a zaklatás vagy tanulási fogyatékosság, súlyos étvágytalanságot tapasztalhatnak az érzelmi és pszichés stressz következtében. Egy szerencsétlenség tragédiájával vagy halálával szembesülve stresszt okozhat egy tizenéves mindennapi életében. Mivel a stressz más pszichológiai vagy érzelmi problémákhoz vezethet, figyeljen a tini szükségleteire, kérdéseket tegyen fel, támogatást nyújtson és szükség esetén szakmai segítséget kérjen. Bátorítsd a tinédzseredet, hogy gyakoroljon vagy vegyen részt más stresszcsökkentő technikákban a stressz enyhítésére és az étvágyának ösztönzésére.