Citrom és pancreatitis

A hasnyálmirigy-gyulladás akkor fordul elő, amikor a hasnyálmirigy – a szerv, amely enzimeket és hormonokat termel az élelmiszeremeléshez – gyulladást vált ki. Számos tanulmány kapcsolja az oxidatív stresszt, a szabadgyökök által okozott reaktív oxigénmolekulák által okozott károkat pancreatitisben. Az alacsony magnéziumszint is szerepet játszhat. A citromok tartalmazzák mind a C-vitamint, mind a magnéziumot, ezért a citromok táplálkozási támogatást nyújthatnak pancreatitisben szenvedő betegeknek. Beszéljen orvosával vagy az egészségügyi szolgáltatóval a citromokról, ha pancreatitisben szenved.

típusai

A hasnyálmirigy-gyulladás két kategóriába sorolható: akut és krónikus. Akut hasnyálmirigy-gyulladás előfordulhat epekövekből, közeli szervek gyulladásából, fertőzésekből, például hepatitisből, nagy mennyiségű zsír a vérben és magas antibiotikum-expozíció. A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás gyakran a túlzott alkoholfogyasztás következtében sok éven át következik be, továbbá cisztás fibrózis és bizonyos gyógyszerek, köztük a kortikoszteroidok hosszú ideig tartó expozíciója is lehet.

Oxidatív stressz

Oxidatív stressz akkor fordul elő, ha a szervezetnek nincs elég antioxidáns a szabadgyökök által okozott sejtes károsodás kijavítására. A kutatások azt mutatják, hogy az oxidatív stressz szerepet játszik a pancreatitis kialakulásában. Az Amrita Orvostudományi Intézet indiai kutatóinak 2011. márciusi tanulmánya szerint az akut és krónikus pancreas betegek esetében az antioxidáns státusz csökken. A tanulmány eredményei megjelentek az “Indian Journal of Gastroenterology” című tanulmányban.

C vitamin

A magas C-vitamin adagok a kutatások szerint ellensúlyozzák a pancreatitis tüneteit. A Kínai Huadong Kórház kutatóinak 2003. novemberi tanulmánya tanulmányozta az akut pancreatitisben szenvedő betegek napi 10 g C-vitamin napi kiegészítését. A kutatók azt találták, hogy a kezelés során a hasnyálmirigy-gyulladás tünetei, köztük a hányás és a láz eltűntek, amit a kutatók a C-vitamin antioxidáns aktivitásának tulajdonítottak. A tanulmány eredményei a “World Journal of Gastroenterology” című kiadványban találhatók.

Magnézium

A kutatás az alapvető ásványi magnézium és a hasnyálmirigy-gyulladás alacsony szintjét köti össze. 2000 decemberében az Egyesült Királyság Hammersmith Kórházának kutatói 13 krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban és nyolc egészséges kontrollban szenvedő beteget rekesztettek be, és összehasonlították magnéziumszintjüket. A 13 beteg közül tíz magnéziumhiányt mutatott. A citromok magnéziumforrást biztosítanak, és előnyösek lehetnek a hasnyálmirigy-betegségben szenvedő betegeknek, ha étrendjükbe kerülnek. A tanulmány eredményei a Clinica Chimica Acta folyóiratban megjelentek.