Hogyan csökkenthető az omega-6 az étrendben?

Az omega-6 zsírsavak, hasonlóan az omega-3 zsírsavakhoz, lényeges többszörösen telítetlen zsírok típusai. A tested nem képes őket előállítani, ezért meg kell kapnia őket a diétájából. Az Omega-6 szabályozza az anyagcserét, erősíti a csontjait, segít a reproduktív rendszer működésében, valamint stimulálja a haj és a bőr növekedését. Bár az omega-3 zsírok általában gyulladáscsökkentők, az omega-6 zsírok gyulladást okozhatnak. Túl sok omega-6 zsír lehet metabolikus rendellenességhez vezethet, beleértve az inzulinrezisztenciát és az elhízást. Fontos, hogy megfelelő arány legyen az omega-6 és az omega-3 zsírsavak. Ideális esetben az aránynak 4: 1 / omega-6: omega-3-nak kell lennie, de a “Journal of Lipid Research” publikált 2010-es tanulmány szerint a tipikus arány közelíti a 15: 1 értéket – Az omega-3 hiány és az omega-6 zsírok kombinációja az étrendben.

Helyettesítő olívaolaj kukorica és szójaolajhoz. A kukorica, a szójabab és a pórsáfrányolaj nagyon magas az omega-6 zsírsavakban. Az olívaolaj egyszeresen telítetlen zsír és alacsony omega-6 zsírsavak. Ezen kívül a Maryland Egyetem Orvosi Központja megjegyzi, hogy a mediterrán stílusú étrendet – beleértve a halakat, a zöldségeket, a gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonát és az olívaolajat – követik az egészségesebb egyensúlyt az omega-3 és az omega-6 zsírokkal A szívbetegség kialakulásának kockázatát.

Határozza meg a szezámmagot, a tökmagot, a diót, a búzacsíra és az ásványi olajokat. Az omega-6 fogyasztás közelmúltbeli emelkedésének egyik oka a növényi olajok elterjedtsége a nyugati étrendben. A szilárd telített zsírokat, például a vajat és a szalonnát, az omega-6-ban lévő növényi olajok helyettesítik.

Az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszereket enni. Az omega-6: omega-3 arány növelése két részből áll – csökkenti az omega-6 bevitelt, miközben növeli az omega-3 bevitelt. Egyél hidegvizes zsíros halat, például a vadon élő lazacot, a makréla, a hering és a pisztráng. Ha vegetáriánus, a lenmag és a dió gazdag omega-3 források. Azt is fontolgathatja, hogy egy halolaj kiegészítő.