Hogyan kell edzeni 50 éves korig

Nem is olyan régen volt az egyetlen oka, hogy egy 30 évesnél idősebb ember elkapta a buszot, ha 50 éves vagy annál idősebb volt, akkor várnád a következő buszra. Az úgynevezett időskorúak gyakorlása bowling vagy golf formájában történt. Napjainkban azonban a futás – szándékosan – ajánlott módja annak, hogy az 50 évesek formájukban maradjanak és formában maradjanak. A futás új megközelítései és a futás könnyebbé tételére irányuló programok egyenértékűvé tették a futó tájat, így könnyedén elindulhat egy 50 éves fiatalember, mint egy húszéves.

Általános tanácsok az edzésprogram megkezdése előtt, de különösen fontosak, ha 50 éves vagy annál idősebb: konzultáljon orvosával a merülés előtt. Ha elérte az 50-et, egészségügyi kockázatot vagy két szív-, tüdő- vagy közös problémát szerezhet, Például – vagy súlyos betegséget tapasztalt. Ha ez a helyzet, az orvosnak lehet konkrét ajánlása a futáshoz. Még akkor is, ha viszonylag egészséges vagy, kezelőorvosa javasolhatja a tevékenység folytatását egy séta által működtetett program segítségével.

A Walk-to-run megközelítés a futás volt úttörő az 1970-es években Jeff Galloway, mint egy sérülésmentes módja annak, hogy a vonat a maratoni vagy félmaraton. A koncepció egyszerű: lassan mutassa be a testedet a futás és a futás időszakának megszakításával. Kezdj el minél többet, mint ahogy futsz, majd fokozatosan változtasd meg az egyenletet, amíg többet nem futsz, mint sétálni, és végül csak futsz. A 2000-es évek közepe óta a koncepciót a rövidebb futó programok, az úgynevezett “couch-to-5K” programok formájában fogadták el.

Christopher McDougall belefáradt az orvosok meghallgatására, hogy az egyetlen módja annak, hogy elkerülje az állandó futó sérüléseit, abbahagyta a futást. Elkezdett egy küldetést keresni, hogy megtaláljon egy másik választ, egy olyan küldetést, amely egy “Born to Run” című könyvvel foglalkozik, amely 2009-es közzétételét követően egy futó fellendülést váltott ki. Az egyik legfontosabb megállapítása az volt, hogy a heel-strike stílusa Az 1970-es évek futó fellendülésével büszkélkedő futás mindenféle problémát okozott. Ehelyett úgy találta, hogy úgy kell futnunk, ahogyan már korábban tettünk, amikor vadásztak a Serengetiben: a lábunkra érkezve engedtük a csontok sokaságát felfogni a sokkban. A tanácsadás különösen hasznos volt az érzékeny ízületekkel rendelkező régebbi futók számára.

Az utóbbi évtized különböző futó programjainak változásait az általunk futtatott módszerek megváltoztatásával támogattuk. A Chi Running például sérüléstől mentes futást ígér a rövidebb lépések előmozdításával, a gravitációnak köszönhetően a lejtőkön való segítségnyújtáshoz, a maghoz való közelítéshez, a futás közben, kissé előrefelé hajlóan, pihentető végtagokkal, és a középső lábadon történő leszálláskor. A stílus célja, hogy minimálisra csökkentsék a testhez gyakran kapcsolódó stresszt, ami különösen vonzó az olyan régebbi futóknak, akiknek a teste jobban hajlamos a futás nehézségeire.

Mielőtt elkezded

Walk-to-Run programok

Futásra született

Alternatív futási stílusok