Hogyan lehet enyhíteni az epehólyag műtét fájdalmát

Az epehólyag-műtét utáni fájdalomcsillapító intézkedések a beavatkozás szerint változhatnak, az elvégzett műtét típusa és a műtét óta eltelt napok száma. A kórházi fájdalomszabályozás intravénás vagy injektálható kábítószerekkel járhat, míg az otthoni betegek szájon át enyhébb fájdalomcsillapítást vehetnek igénybe. A viszonylag nagy hasi metszésen át történő nyílt műtét súlyosabb sebgyulladást okozhat, míg a laparoszkópos műtét – egy apró videokamerával és speciális eszközökkel – nagyobb gázfájást okozhat az eljárás során beadott szén-dioxid miatt. A fájdalom szintje az idő múlásával csökken, a műtét napján tapasztalt legsúlyosabb fájdalom és a következő 1-3 nap.

A fájdalom mértékét 0-tól 10-ig terjedő skálán kell megadni. A nulla értéket nem jelző fájdalom, a 10-es besorolás pedig a legsúlyosabb fájdalmat jelzi az American College of Surgeons szerint.

Tegye a fájdalomcsillapító stratégiát az Ön igényeinek megfelelően. Az első néhány nap során erősebb fájdalomcsillapításra van szükség, mint amire szükséged lesz később a helyreállítási folyamatban. Ha lehet, különbséget tegyen a gázfájdalmakkal az incidens fájdalomtól és helyesen oldja meg.

Az előírt gyógyszereket pontosan az előírt módon vegye be. Súlyos fájdalom esetén a sebész az American College of Surgeons szerint kábítószereket, például oxikodont, morfiumot vagy hidromorfont írhat fel. Legyen felkészülve mellékhatásokra, beleértve az álmosságot, alacsony vérnyomást, émelygést, vizelési nehézséget, lassú szív- és légzési arányokat vagy székrekedést. A kórházban lehet PCA vagy páciens által szabályozott fájdalomcsillapító eszköz, amely a gomb megnyomásakor előzetesen kiszámított narkotikus fájdalomcsillapítót biztosít. Narkotikumot intravénásan vagy injekció formájában is kaphat. Otthon, valószínűleg fájdalomcsillapítást szedel.

Vegye át az over-the-counter gyógyszereket enyhe fájdalom. Nem szteroid gyulladáscsökkentők – nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, például ibuprofen, naproxen és aspirin – fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés, de mellékhatásokat, például gyomormosodást vagy vérzést okozhatnak, az American College of Surgeons szerint. Ellenőrizze a sebészét, mielőtt átvenné az over-the-counter gyógyszert.

Sétáljon többször naponta egyre nagyobb távolságokat a gázfájdalmak enyhítéséhez. A laparoszkópos műtét során a szén-dioxidot befecskendezik a hasüregbe, így az ilyen műtéten átesett betegek kényelmetlenül érzik magukat, amíg a gáz el nem szűnik.

A magas rosttartalmú ételeket enyhítse a székrekedés elkerülése érdekében, különösen akkor, ha kábítószereket szed a fájdalom miatt. Ha a harmadik posztoperatív nap nem rendelkezik a bélmozgással, előfordulhat, hogy szüksége van egy székletlágyítóra.

Tartsa a párnát a hasán, mielőtt köhög, hogy csökkentse a fájdalmat, javasolja az American Academy of Surgeons. Használjon szilárd nyomást a párnára. Használhatja ezt a technikát is, az úgynevezett “splinting” -nek, amikor kilép az ágyból, vagy bedobja az ágyat.

Gyakorolj olyan relaxációs technikákat, mint az irányított képalkotás, a meditáció, az önhipnózis vagy a szabályozott légzés a szorongás és fájdalom csökkentése érdekében, javasolja Sandra Nettina, a Lippincott Nursing Practice 2010-es kiadásának szerzője.

Fókuszáljon valami másra, mint a fájdalom, javasolja Nettina. Próbáld meg a kötést, a zenét, az olvasást vagy más olyan tevékenységeket, amelyek érdeklődést vonnak maguk elé, és megzavarják a kényelmetlenséget.

Jégcsomagot alkalmazzon az operatív helyre, javasolja a Nettina. A jégkezelések akkor a legjobban működnek, ha a fájdalom egy bizonyos helyre lokalizálódik.

Értékelje a fájdalom szintjét 30-60 perccel később annak megállapításához, hogy a komfort mérték hatásos-e. Ha súlyos, tartós fájdalmat tapasztal, tanácsért forduljon sebészéhez.