Hogyan lehet visszafordítani a fenilalanin mellékhatásait

A fenilalanin létfontosságú aminosav, de a szervezet nem képes rá, ezért táplálékkal kell fogyasztani. Az élelmiszerforrások közé tartoznak a húsok, a tojás, a szója termékek és néhány dió és mag. A mesterséges édesítőszerek fenilalanint is tartalmazhatnak. Egyes embereknek korlátozniuk kell az aminosav fogyasztását az egészség megőrzése és a káros egészségügyi hatások elkerülése érdekében, és bár néhány mellékhatást enyhíthetnek a szigorú étrend visszaszolgáltatásával, mások nem, különösen, ha egy személy nem kapott születéskor a PKU-t . Mielőtt megpróbálná kezelni a fenilalanin szintjét vagy mellékhatásait, beszéljen orvosával a biztonságos módszerekről.

Ne hagyja abba a diétás szeszes italokat, amelyek gyakran az aszpartámot tartalmazzák, amely magasan tartalmaz fenilalanint, a Maryland Medical Center szerint. Nézze meg, hogy van-e olyan egyéb ital, amelyet tipikusan fogyaszt, aszpartámot tartalmaz. El lehet kerülni az adalékanyaggal édesített ételeket, de elfelejtheti más módokat is, amelyek fogyasztják, ami mellékhatásokat okozhat.

Egy alacsony fenilalanin étrendet enni, különösen akkor, ha fenilketonuria vagy PKU van, olyan rendellenesség, amelyben egy személy nem képes lebontani a fenilalanint. Ez feleslegessé teheti az aminosav felépülését, és agyi károsodáshoz vezethet, ha a szint túl hosszú ideig túl magas. Amikor a PKU-k elengedik a speciális étrendjüket, rossz koncentrációs és memóriaproblémák fordulhatnak elő. Ez a táplálkozás hangsúlyozza a gyümölcsöket, zöldségeket, alacsony fehérjetartalmú kenyereket, gyümölcsleveket és egyéb ételeket, amelyeket egészségügyi szakembere az állapotra ajánlott.

Vegyünk egy halolaj kiegészítőt, amelyet omega-3 zsírsav-kiegészítésként is ismerünk. A Drugs.com szerint a hosszú szénláncú zsírsavak általában hiányoznak a fenilalaninmentes étrendből, és az omega-3 zsírsav-kiegészítők képesek az egészséges neurológiai fejlődés elősegítéséhez szükséges tápanyagokat biztosítani. Szükség lehet más kiegészítőkre is, kérdezze meg kezelőorvosát további tápanyagokról, amelyekre szüksége lehet.