Ibs diéta és fáradtság

Az egyik legfontosabb módja annak, hogy kezelni tudja az irritábilis bél szindróma tüneteit és fáradtságát az étrenden keresztül. Bizonyos ételek IBS tüneteket okozhatnak, amelyek gyomorfájást, hasmenést, székrekedést és fáradtságot okozhatnak. Mivel az IBS-nek nincs gyógymódja, a gasztroenterológussal dolgozzon, hogy megelőző intézkedésként meghatározza a leghatékonyabb étrendet. Tartson naplózást a leggyakrabban fogyasztott ételekről, és hogyan befolyásolja az IBS tüneteit, hogy segítsen orvosának meghatározni, hogy mely ételeket kell elkerülnie.

Valahol az Egyesült Államok lakosságának 10 és 20 százaléka egyszerre tapasztalja az IBS tüneteit, a Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint. Az IBS akkor alakul ki, amikor a vastagbélben lévő izmok nem működnek megfelelően, a gyorsabb vagy lassabb összehúzódás a normálisnál. Ez a rendellenesség krónikus hasmenést, székrekedést vagy váltakozást okozhat a két tünet között. Más tünetek közé tartozik a görcsösség, a fájdalom, a puffadás és a táplálkozás utáni émelygés. Tüneteit a leghatékonyabban az étrend módosítása és a stressz mennyisége csökkentheti az életében.

Az IBS kimutatása fáradtságot okozhat, amikor a tünetek kiváltódnak. Bizonyos ételek elkerülése megakadályozhatja a fáradtságot és más általános IBS tüneteket. Az Országos Cukorbetegek Intézete és az Emésztőrendszer és a Vesebetegségek megállapítják, hogy az IBS tüneteit kiváltó általános élelmiszerek közé tartoznak a zsíros élelmiszerek, a mesterséges édesítőszerek, az alkohol, a tejtermékek, a koffein, a bab, a káposzta és más, az élelmiszereket okozó élelmiszerek. Nem minden IBS tünetet indítanak ugyanazon élelmiszerek. Például észreveheti, hogy miután egy mesterséges édesítőszert tartalmazó cukormentes ételt fogyasztott, a tünetek felpuffadnak. Ebben az esetben kerülje el a speciális táplálékot, és hívja kezelőorvosát. Az IBS másik módja a fáradtság okozza, hogy ti bélgyulladást okoz, ami alacsonyabb glutaminsavszinteket okoz. Az alacsonyabb glutaminsavszintek azt jelentik, hogy az Eva Cwynar, a The Fatigue Solution szerzője magyarázza a gamma-amino-vajsav alacsonyabb szintjét, vagy a GABA-t, amely nyugtató az agyban. Az alacsonyabb GABA szintek végeredménye a kimerültség, nyugtalanság, stressz és fáradtság.

Növelje a szálak mennyiségét az étrendben. A szál segít csökkenteni az IBS tüneteit. A rostot lassú ütemben kell növelni, napi néhány gramm hozzáadásával, amíg javulást észlel. Tartson távol olyan ételektől, amelyek problémákat okoznak az Ön állapotában. Például, ha észreveszi, hogy a brokkoli gázokat és puffadást okoz, de a zöldbab fogyasztása nem, ne evés a brokkolit. Az IBS tünetei mindennapi táplálékkal csökkenthetők. Tegye az emésztőrendszert egy ütemtervre. Ne túl magasra, hanem próbálj meg enni kisebb, gyakoribb ételeket.

Az IBS által okozott fáradtság kezelése elsősorban az egyéb tünetek kialakulásának megakadályozásával jár. Ha több mint három napig fáradtnak érzi magát, hívja orvosát, és hívjon fel egy időpontot. Növelje az egy nap alatt fogyasztott folyadékok mennyiségét. Igyál sok vizet, gyümölcsleveket, gyógyteákat és csirkehúsleveseket. Ne használjon koffeint a fáradtság miatt, mert serkentheti a beleket, ami a hasmenés rosszabbodásához vezethet.

Mi az IBS?

Fáradtság és étrend

Diétás szempontok

Fáradtságkezelés