Iud eltávolítás és fogyás

Az IUD vagy a méhen belüli eszköz egy olyan fogamzásgátló forma, amely hormonkibocsátó tulajdonságokkal vagy anélkül áll rendelkezésre. A Mirena, a hormonális IUD és a ParaGard, a réz IUD mindegyike saját mellékhatással és kockázattal jár. Míg a súlygyarapodás olyan mellékhatás, amely előfordulhat, nehéz meghatározni, hogy az IUD eltávolítása segíthet-e fogyásban.

IUD Információ

Az IUD egy T-alakú eszköz, amely két húrral van ellátva. A méhbe beillesztésre kerül, és a tervezett szülőképesség szerint befolyásolja a sperma kölcsönhatását a tojással, megelőzve a terhességet. A Mirena progesztint használ, hormont, amely megakadályozza az ovulációt, és a ParaGard rézből áll, amely a spermát a fallopian csövekben elutasítja. Mindkét típus akár tíz évig is tarthat, és a nők két legkevésbé költséges fogamzásgátló lehetősége.

Mellékhatások

A legtöbb fogamzásgátló lehetőség számos mellékhatással jár. A ParaGard-felhasználók általában ezt a választást élvezik, mert nem hormonokat tartalmaznak, de az általános mellékhatások, amelyeket a mayoclinic.com jelentett, tartalmaznak görcsöket, súlyos menstruációs fájdalmat és vérzést, hátfájást, fájdalmas szexet, vaginitist vagy hüvelyváladékot. A Mirena, amelyik a progesztint alkalmazza, mellékhatásokkal jár, amelyek magukban foglalják a fejfájást, az aknét, az érzékenységet, a hangulatváltozásokat, a súlygyarapodást és a hasi vagy kismedencei fájdalmat.

Eltávolítás

Ha úgy dönt, hogy eltávolítja az IUD-t, az orvos fogja használni a csipeszeket, hogy megragadja a húrokat, és óvatosan húzza ki. A T-alakú karok hajlítanak, és lehetővé teszik, hogy csúszik ki a méhből, így az eljárás meglehetősen egyszerű. Ritka esetekben, ha a beágyazott IUD be van helyezve, szükség lehet helyi érzéstelenítésre vagy nyaki dilatációra a készülék eltávolításához. Szélsőséges esetekben műtétre lehet szükség.

Súlygyarapodás és veszteség

Egy 2003-ban a Campinas Állami Egyetemen Brazíliában végzett vizsgálatban több mint 1600, a réz IUD-vel felszerelt nőt követett 7 évig. Átlagosan 6 fontot értek el. Súlygyarapodás a vizsgálat végén. Ha 1600 fogamzásgátló használatú nőt követelne, akkor egy 6 lb. A súlygyarapodás ebben az időkeretben egyszerűen a tevékenység hiányának, az étkezési szokások megváltozásának vagy a normális öregedésnek tudható be. Egy másik tanulmány, amelyet 1999 és 2004 között végeztek Nigériában, szintén átlagosan 6 fontot ért el. A súlygyarapodást, amely a nők hajlamos növekvő életkorra emelkedni. Végül a bodybuilding.com szerint számos tanulmány kimutatta, hogy az IUD a készülékhez kapcsolódó túlzott hormonális ingerlés következtében súlygyarapodást okoz. Míg ezek a vizsgálatok ellentmondanak, mindannyian arra utalnak, hogy ha súlygyarapodás jelentkezik IUD használatával, eltávolítása potenciálisan fogyáshoz vezethet.

Következtetés

Nem teljesen bizonyított, hogy a réz IUD, a hormonális IUD vagy mindkettő súlygyarapodást eredményez-e, és ha igen, akkor a súlycsökkenés társulhat-e a eltávolítással. Ha úgy dönt, hogy behelyezte a IUD-et, fordítson alapos figyelmet a mellékhatásaira, az étrendre és a testmozgásra. Ha gyanít vagy nemkívánatos mellékhatásokat tapasztal, beszélje meg orvosával, hogy megállapíthassa, hogy az IUD helyes-e a tested számára.