Jó úszni a forgó mandzsetta számára?

Úgy tűnik, hogy a kérdésre adott rövid válasz nem. Ennek a negatív válasznak két módja van: először is, az úszás nem játszik szerepet a rotációs mandzsetta sérüléseivel foglalkozó rehabilitációs programban, másrészt az úszók kockázatosak a rotációs mandzsetták sérülése miatt, mivel a vállak fontos szerepet játszanak az úszás során agyvérzés.

A vállcsatlakozó szerkezete kevésbé stabil, mint a csípőgömb és a konstrukció, a Wisconsin-i Egyetem sporttudományi osztályának megfelelően. A vállmozdulatait nagymértékben szabályozza a négy forgó mandzsetta. Ezek a következők: subscapularis, supraspinatus, infraspinatus és trees minor. Ismételt vállmozgás, különösen a sportban, trauma és stressz okozhat ezeknek az izmoknak. Az életkor is gyengíti a forgó mandzsettát, és a könnyek csak a degeneráció miatt fordulhatnak elő. A sérült rotátor mandzsetta gyakran műtétre van szüksége. A rotátor mandzsetta javítására vonatkozó rehabilitációs irányelvek egyértelműen kizárják az úszást, még a műtét után 14 héttel is.

A úszó válla a váll túlzott használatából eredő sérülést írja le az úszók között. Ez is ismert ütközést szindróma. A forgó mandzsetta szakadás az egyik lehetséges oka ennek a szindrómának. A túlfutás és a rossz úszás technika két lehetséges ok. Az úszók nagyobb valószínűséggel érezhetik a fájdalmas tüneteket a backstroke és a freestyle, a sportos orvos szakértő Jessica Seaton szerint. Az USA Swimming ajánlja az úszóknak, hogy megelőző gyakorlatokat végezzenek a forgó mandzsetta védelmére.

A Rotator Cuff

Úszó válla