Kivi vagy narancs

A kivi és a narancs természetesen alacsony a kalóriákban és hasznos tápanyagokkal van töltve. Mindkét gyümölcs származott Ázsiában, de az egyesült államokbeli narancsok különböző területein, valamint a kiviben is termeszthető, bárhonnan bárhol elképzelhető, mint például Kaliforniában és Floridában. A csúcsidő a narancsra a tél, míg a kivi csúcs a késő ősszel. Bár mindkét gyümölcsnek van néhány hasonlósága, táplálkozási tartalma változhat.

A narancs gyümölcsenként több kalóriát biztosít, de ez elsősorban azért, mert a narancs nagyobb. A körülbelül 3 hüvelyk átmérőjű narancssárga súlya körülbelül 140 gramm, és 70 kalóriát tartalmaz. A 70 gramm tömegű 2 hüvelykes kiwi kb. 45 kalóriát tartalmaz.

A kiviben és a narancsban lévő kalóriák elsősorban szénhidrátokból származnak, de nyomokban vannak zsírok és fehérjék. A narancs tartalmaz valamivel több mint 17 gramm szénhidrátot, míg a kiwi 10 gramm. A szénhidrátok 4 kalóriát tartalmaznak grammonként, összesen 68 kalóriát tartalmaznak narancssárga színű szénhidrátból és 40 kalóriából szénhidrátból egy kiwiben.

A kivi és a narancs egyaránt gazdag C-vitaminnal. Ez a fontos vitamin megőrzi immunrendszerét, javítja a véráramlást és segíti a sebgyógyulást. Mindkét gyümölcs körülbelül 70 milligramm C-vitamint, majdnem mindazt a C vitamint, amire szüksége van az egész napra. A nők 75 milligrammot igényelnek, míg a férfiaknak 90 milligrammra van szükségük.

A szervezet szálat használ, hogy segítsen áthaladni az emésztett élelmiszereken, és rendszeresen tartsa a bélmozgását. A kivi és a narancs puha része tartalmaz oldható rostot, míg a kemény, rostos textúrák tele vannak oldhatatlan rostokkal. Bár mindkét típus egyformán fontos, mindkettőnek más szerepe van. Az oldódó rostok áztatják a vizet, és olyan gélszerű anyagot hoznak létre, amely lassítja az emésztést. Az oldhatatlan szálak sértetlenek maradnak, és a bélben söpörnek, ami egy nagyobb székletet hoz létre. A kiwi 2 gramm rostot ad gyümölcsenként, a narancs pedig 3 gramm. Mindössze 14 gramm szálat kell fogyasztania minden 1000 kalóriaért, amit a diétánál talál, javasolja a Colorado State University. Például, ha követi a 2000 kalóriás étrendet, 28 gramm rostot kell naponta használni.

Kalória

Szénhidrát

C vitamin

Rost