Lektin elkerülési étrend

A lektinek a növényi élelmiszerekben található vegyületek egy csoportja, amely védi az üzemet a potenciális veszélyektől. Néhány kutató munkája azt mutatja, hogy a lektinek hozzájárulhatnak a gasztrointesztinális problémákhoz, az élelmiszer-intoleranciához és a gyulladásos és autoimmun betegségekhez, mint például a reumatoid arthritishez, állítja Carolyn Pierini, táplálkozási tanácsadó és klinikai laboratóriumi orvos. Habár több tanulmányra van szükség a lektinek humán egészségre gyakorolt ​​hatásainak tisztázására, a legtöbb lektin könnyű elkerülhető a gabonák, a bab és az éjszakai termékcsalád tagjainak eltávolítása.

Kerülje a gabonát, a babot és az éjszakai árnyakat

A legmagasabb lektin tartalmú élelmiszerek közé tartoznak a gabonák, babok és éjszakai sütők. A lektin bevitelének csökkentése érdekében az 1999-ben megjelent “A táplálkozás és a dietetika világának áttekintése” című tanulmány szerint mindenféle gabonát – különösen a búzát, a kukoricát, az árpát, a zabot, a rozsot és a rizst – elkerülendő, amely magában foglalja a kenyeret, Pizza tésztát, reggeli gabonákat, tortillákat, muffinokat, süteményeket és sütiket. Kerülje el a hummus, a levesek és a bab saláta, valamint a földimogyoró, a mogyoróvaj és a szójalapú élelmiszerekből származó babot. Limit éjszakai séta, zöldség és gyümölcs, például paradicsom, padlizsán, burgonya, paprika, paprika és goji bogyó.

Low-Lectin Foods

Az alacsony lektin étrendnek alacsony lektin tartalmú étrenden kell alapulnia. Minden zöldség és gyümölcs tartalmaz néhány lektineket, de a legtöbb zöldség alacsony szinten tartja az éjszakai árnyékokat, zöldségeket és gyümölcsöket. Például hagymát, gomba, brokkoli, bok choy, karfiol, leveles zöld, sütőtök, squash, édesburgonya, sárgarépa és spárga, valamint bogyós gyümölcsök, citrusfélék, ananász, cseresznye és alma. Élvezheti az állati fehérjét a halból, a tenger gyümölcseiből, a tojásból, a húsból és baromfiból, valamint az olívaolajból, az avokádóból, a vajból, a tejszínből és a szalonnából származó zsírokból, amelyeknek mindegyikének alacsony a lectinszintje.

Főzés, áztatás és csírázás

A magas lektin ételek feldolgozása, mint például a főzés, az áztatás és a csírázás, segíthet csökkenteni a lektin tartalmat. Használhatja ezeket a technikákat, hogy a gabonák és a hüvelyesek elfogadhatóbbak legyenek az alacsony lektin étrendben. Azonban ezek az extra lépések sok időt igényelnek, és a legtöbb ember számára nehéz megtenni otthon.

Alacsony lektin étkezés

Az alacsony lektin reggeli lehet egy svájci chard omlett, amelyet friss gyümölcsökkel vagy rántott szendvicsekkel, szalonnával vagy kolbászokkal ellátott spenótban, hagymával és gombával főzve. Ebédre és vacsorára egy csirke- és avokádó-salátát egy olívaolaj-alapú vinaigrette-vel vagy egy halételrel vagy bok choy-mal, spárgával vagy brokkolival töltsön össze egy csésze vajjal. Snack füstölt lazac, kemény tojás vagy friss gyümölcsök szeletén. Forduljon regisztrált dietetikushoz, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az alacsony lektin diéta lehetővé teszi, hogy minden szükséges tápanyagot megkapjon.