Leptin és ghrelin információ

A metabolizmus, az étvágy, a jóllakottság és más tényezők befolyásolják a testsúlyt egy komplex kölcsönhatáson keresztül. A leptin és a greliin két olyan hormon, amelyek befolyásolják a testsúlyt. A testsúlycsökkenést és nyereséget, valamint a betegség diagnosztizálását és kezelését egy engedéllyel rendelkező egészségügyi szakember bevonásával kell elvégezni.

A leptin egy olyan fehérje, amely szabályozza az élelmiszerek bevitelét. Úgy működik, hogy az agy a hypothalamus nevű terület, amely csökkenti az étvágyat. A zsírsejtek termelik, és a testben lévő leptin mennyisége korrelál a zsír mennyiségével a testben, bár a szervezetben számos más sejt is előáll. Bár várható, hogy az elhízott leptin magasabb szintje csökkenti az étvágyat, úgy tűnik, hogy az elhízás a leptin étvágycsökkentő hatásával szembeni ellenállással jár.

A leptin néhány genetikai rendellenessége közé tartozik a leptinreceptor diszfunkciója és a leptin alacsony szintje. Azonban a legtöbb elhízott ember normális szintje a leptin és a normál leptin receptor. A leptin alkalmazása kis mennyiségű testsúlycsökkenést okoz elhízott alanyokban, de terápiás célra nem engedélyezett.

A ghrelin olyan hormon, amelyet a gyomor és a hasnyálmirigy termel. A szintek étkezés előtt emelkednek és étkezés után csökkennek. Ez a hormon stimulálja a növekedési hormon szekrécióját, növeli az étvágyat és ösztönzi a súlygyarapodást. A leptinhez hasonlóan a hipotalamuszra is hat. Ezenkívül aktiválja az agy megerősítő örömközpontját, ösztönözve az élelem bevitelét.

A ghrelinre reagáló, agyi receptorokat aktiváló hatóanyagok aktív kutatási területek. A ghrelin hatásait utánzó gyógyszerek várhatóan növelik az étvágyat. Számos orvosi körülmény okoz túlzott fogyást, beleértve az anorexia és a rák. A ghrelin hatását gátló gyógyszerek csökkenthetik az étvágyat és hasznosak lehetnek az elhízás kezelésében.

leptin

A leptin klinikai jelentősége

A ghrelin

A ghrelin klinikai jelentősége