Normális-e az üledék a vizeletben?

A legtöbb embernek van vizes üledéke. Hogy ez normális-e, attól függ, hogy mi van az üledékben és mennyi üledék van jelen. A vizeletben lévő üledék sejtekből, törmelékből és más szilárd anyagokból áll. Amikor egy beteg vizeletmintát ad az orvosi szolgáltatónak, a laboratóriumok gyakran centrifugálják a mintát, és mikroszkóp alatt vizsgálják az üledéket.

Normál vizelet

Az “egészséges emberek” vizelet üledéke “kis mennyiségű sejtet és egyéb törmeléket tartalmaz a húgyutak belsejéből”, a “Merck Manual” szerint. A The Texas Collaborative Group megerősíti ezt, és hozzáteszi, hogy a vizelet egészséges emberektől Tartalmaz olyan anyagokat, amelyek a vesében, uréterben, húgyhólyagban és húgycsőben képződnek.

Fertőzés

A húgyúti fertőzésekkel rendelkező embereknél több üledék van, mint az egészséges emberek. Ez az üledék tartalmaz fehérjét, leukocitákat vagy fehérvérsejteket és baktériumokat. A vizeletben található fehérjék sok más rendellenességben is megtalálhatók, de a baktériumok jelenléte egyedülálló a fertőzöttek számára. Ebben az esetben az orvosok úgy vélik, hogy a vizelet üledéke abnormális.

Vörös vérsejtek

A Texas Collaborative Group szerint az egészséges emberek üledékének mikroszkópos elemzése két-három vörösvérsejtet mutat fel nagy teljesítményű területen. Több vörösvérsejt jelenlétét hívják hematuria-nak, amelyet általában a vizelet vérének neveznek. A vérképzést vesebetegség, húgyúti fertőzések, vesefájdalom, glomeruláris betegség vagy a húgyutak bármely részét érintő daganatok okozhatják. Nagyszámú vörösvérsejt a vizeletben is katéterhez vagy katéterhez kapcsolódó traumához társul Vese kő áthaladása.

vet

A vizelet üledékben lévő kasztok jelenléte sohasem normális. A kasztok rendellenes formájú sejtek, sejtek részei és általános rozsdaganatai. Hét különböző típusú öntvényt tartalmaz: hialint, vörösvérsejtet, fehér sejtet, szemcsés, epiteliális, viaszos és zsíros. Bár mindannyian arra utalnak, hogy a páciensnek vesebetegsége van, különböző típusú kasztok dominálhatnak a betegség különböző szakaszaiban. Például hialinkeverékeket láthatunk nagyon enyhe vesebetegségben szenvedő betegeknél, de a viaszos öntvények előrehaladott betegségben szenvednek.

Követés

Ha kóros üledékek vannak jelen, bizonyos nyomon követés szükséges. Ha az eredmények nem messze vannak a normál tartománytól, az orvosok rendszeres időközönként rendelhetik meg a rutin vizeletvizsgálatot. Ha a vizelet üledéke nagyon kóros, az orvosok rendelhetnek vese biopsziát. Ez utóbbi lépés gyakoribb, ha a betegnek rendkívül magas a vizelet-fehérje szintje.