Súlycsökkenés a yaz-on

Mint a legtöbb hormonális fogamzásgátló tabletta, egyes nők úgy találják, hogy súlya a Yaz-ra. Azonban az a bizonyíték, hogy a Yaz közvetlenül súlygyarapodást okoz, ritka, és egy 2008-as tanulmány, amely az “Orvostudomány és tudomány a sportban és a testmozgásban” című kiadványban megjelent, megállapította, hogy az egészséges, aktív nők nem szenvednek hormonális fogamzásgátló tabletták bevétele során.

Néhány nő a Yaz-ot a premenstruális dysphoricus rendellenesség és az akne kezelésére alkalmazza. Ezeket a tüneteket azonban a policisztás petefészek-szindróma, az endokrin rendszer rendellenesség is okozhatja, amely súlygyarapodást okozhat. Ha észreveszi, hogy hirtelen egyre nagyobb a súlya – anélkül, hogy megváltoztatná az étrendjét vagy a fitness-rendszert – beszéljen orvosával. Megvizsgálhatja az endokrin rendszer rendellenessége tüneteit. Néhány nő rosszul reagál a speciális fogamzásgátló tablettákra, ezért orvosa javasolhatja, hogy másik tablettára váltson.

Mielőtt elkezdesz egy súlycsökkentési tervet, nézd meg az étrendedet. Tartson egy étkezési naplót annak meghatározására, hogy hány kalóriát fogyaszt minden nap, majd kérdezze meg kezelőorvosát, hogy segítsen kiszámolni, hogy hány kalóriára van szüksége a jelenlegi súly és tevékenység szintjén. Vegye le az üres kalóriákat, például cukros italokat és nagy kalóriatartalmú ételeket. Ehelyett bogyókat, diót és zöldségeket fogyasszon a falatokhoz, és koncentráljon arra, hogy több kis, alacsony kalóriatartalmú ételt fogyasszon a nap folyamán, hogy jobban érezzék magukat. Ha naponta 500 kalóriát fogyaszthat az étrendből, heti egy fontot veszíthet.

Az Amerikai Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ legalább 75 percnyi erőteljes kardio vagy 150 perces mérsékelt kardió hetente ajánl. Tevékenységek, mint a futás, úszás és ugrás a trambulinon, segíthet kalóriát égetni, de ha nem csökkenti az étrendből származó kalóriákat, akkor sokkal többet kell tennie, mint a CDC ajánlása. Például egy 185 fontos személy 311 kalóriát éget, mérsékelt ütemben 30 percig. 5,5 órányi kerékpározást kell fizetnie hetente, hogy egy fontot veszítsen, ha nem fogyasz.

Egyszerűen növelheti napi tevékenységi szintjét, segíthet a fogyásban. Például, próbálj inkább kerékpározni a szomszéd házához, nem pedig a vezetéshez, és időt fordíthatsz a kerteden a kutyáddal vagy a gyerekekkel. Ha az asztalánál ül és dolgozik, 30 percenként szünetet tartson, hogy nyúljon és sétáljon. A főzés arra kényszerít, hogy felálljon és mozogjon, és állva vagy ingerülve, nem pedig televíziózásra ülve éghet néhány extra kalóriát.

Orvosi szempontok

A táplálkozás szerepe

Egészséges testmozgás

Növekvő aktivitási szintek