Vese ciszták és kalcium

A vese ciszták kisméretű, folyadéktakaró vécék a vesékben, amelyek meglehetősen gyakoriak, különösen idős egyéneknél. Ezeknek a cisztáknak az okai nem ismeretesek, de a vesék kalcium-lerakódásai vagy genetikai rendellenességek lehetnek. Az egyszerű vese ciszták nem okoznak tüneteket, és jóindulatúak. Azonban egy másik, komplex veseciszta nevű típus válik meszesedve és rákhoz vezet. A felesleges ciszták tüneteket okozhatnak, mint például a hátfájás és a magas vérnyomás, és veseelégtelenséghez vezethetnek. Kezelőorvosa orvosi vizsgálatokkal diagnosztizálja a vesekárosodásokat, és meghatározza az Ön számára a megfelelő kezelést.

A Vese-rák Intézet egy egyszerű vesecisztát ír le, mint a gömbölyű, folyadékkal töltött tér a vesében. Egy egyszerű ciszta falának vékony és szabálytalanságai vannak, ami megkülönböztethetővé teszi az ultrahangot vagy a beolvasást. Egy egyszerű veseciszta általában nem okoz tüneteket, és nem jelent veszélyt a rákos megbetegedésekre. Az egyszerű ciszták gyakoriak az 50 év felettieknél.

A komplex vese-cisztát szabálytalan alakja diagnosztizálja, és vastag falak lehetnek. A Vese Rákkutató Intézet azt tanácsolja, hogy az ilyen típusú ciszta nagyobb valószínűséggel kapcsolódik a veserákhoz. Nagyobb a rák kockázata, ha a komplex vesekárosodás “fokozza”, vagy vascularis szöveteket alakít ki. Lehet kalcifikálódni is a cisztán belüli kalcium felhalmozódása miatt.

A vese-ciszták oka nem ismert, de a vesékben lévő kalcium felhalmozódása lehet. A testben felesleges kalcium számos oka van, beleértve olyan rendellenességeket, mint a tej-alkáli szindróma. Az Országos Egészségügyi Intézmények megjegyzik, hogy ez a körülmény a hosszú ideig tartó felesleges antacid gyógyszer, például kalcium-karbonát fogyasztása miatt okozható. A túlzott D-vitamin szintén tej-alkáli szindrómához vezethet. A testben felesleges kalcium egyéb okok közé tartoznak a metabolikus szindrómák is, amelyekben a kalcium a csontokból abszorbeálódik, és a vesékben és más szervekben helyezkedik el.

A kalcium lerakódások a vesékben nem okozhatnak tüneteket vagy szövődményeket, és reverzibilisek lehetnek mindaddig, amíg a vesefunkció sértetlen marad. Nem ismert, hogy a vesék kalcium lerakódása vese-cisztákhoz vezet-e, noha egyes ciszták meszesednek. Súlyos esetek más szövődményekhez is vezethetnek, mint pl. A kalcinálódás vagy a vesék és más szövetek széles körű meszesedése, vesekő és veseelégtelenség, amely dialízist igényel.

Egyszerű ciszta

Komplex vese ciszta

Felesleges kalcium

Kalciumbetétek