Viszkető lábak gyaloglás vagy futás közben

Talán semmi sem lehet bosszantóbb, mint kontrollálhatatlan viszketés gyakorlás közben. Az égő és a duzzanat növeli a kellemetlenségét és tönkreteszi edzésének minőségét. Egyes viszkető lábak esetét a fitnesz hiánya okozza. A test nem igazodott ahhoz, hogy jobban irányítsa a véráramlást. A tüneteitől függően allergiás reakciót vagy komolyabb egészségi állapotot is jelezhet. Ha a viszketés rövidzárlatát kíséri, azonnal forduljon orvoshoz.

Tüneteit az okozza, hogy a szervezet gyulladásos reakcióba kezd az immunrendszer irányítása alatt. A szervezet elszabadítja a hisztamint, ami viszont a vörösödést és a duzzanatot okozza. A véredények tágulnak, ami nagyobb keringést eredményez. A méhcsaládok a vörösség területein alakulnak ki. Számos kiváltó létezhet, beleértve az izzadást, a melegséget vagy az érzelmi stresszt. A viszkető lábak karcolódása súlyosbíthatja az állapotot, és növelheti kellemetlenségét.

Számos biológiai oka van a viszketésnek. Az egyik feltétel a kolinerg urticaria, az immunrendszer rendellenessége. Ebben az esetben a tested rosszul reagál, és túlérzékenységet vált ki valamilyen indítóra. A bőr állapota ritka allergiára is utalhat, amelyet úgynevezett testmozgás okozta anafilaxia jelent. Ez a rendellenesség más tünetekkel jár, beleértve a zihálást, hányingert és fulladásos érzést. A viszketés egyfajta légúti allergénre, például pollenre is reagálhat.

A viszkető lábak kezeléséhez először meg kell kezdenie a lehetséges kiváltó tényezőket. Hasznos lehet naplót vezetni. Meg lehet jegyezni olyan dolgokat, mint az időjárási viszonyok, a lehetséges allergének azonosítása és az edzés intenzitása járás közben vagy futás közben. Így azonosíthatja a mintákat, így megakadályozhatja az állapot újbóli előfordulását.

Ha az intenzív edzések támadást indítanak, érdemes megfontolni az edzés ruházatának módosítását. A laza ruhák viselése kényelmesebbé teheti és az izzadságot szabályozhatja. Előfordulhat, hogy megelőző intézkedéseket kell tennie, mint például egy antihisztamin fél órát véve, mielőtt kint sétálsz, vagy sétálsz. Ez a gyógyszer képes szabályozni a szervezet gyulladásos reakcióját a vörösség és viszketés megelőzésére. Ha van edzés-indukált anafilaxia, akkor érdemes elkerülni az étkezés után 4-6 órát, javasolja a University of Kentucky School of Medicine 2001-es tanulmányát. Lehet, hogy tartózkodik minden olyan nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszert, mint az ibuprofén, amelyet a fizikailag indukált anafilaxishoz kapcsoltak.

A viszketés élettana

Okoz

Kezelés

Megelőzés